- 2021.07.01.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Előkészítés30 perc
- Sütés/főzés60 perc (pihentetéssel)
- Adag14
- Megtekintés1 046
A barackos gombóc gyermekként az egyik nagy kedvencem volt. Dédikém sárgabarack fája gazdagon termett és viszonylag korán, már júliusban szüreteltünk. Természetesen a szilvás gombóc elterjedtebb ország szerte, viszont a szilva késő nyári/ őszi gyümölcs. Ezért nálunk a nyár első gombócai sárgabarackból készültek. Könnyű burgonyás tésztába csomagolva, pirított zsemlemorzsával, desszertnek vagy akár egy kiadós leves után főételnek is megállja a helyét.
Ha úgy látod, hogy elég lesz a gombócokból, viszont maradt még bekevert krumplis tésztád, akkor csinálj belőle nudlit. Innen tényleg csak egy pár mozdulat elkészíteni, mivel az alapanyag már adott. Nálunk, amikor barackos gombóc volt az asztalon, akkor nagy százalékban fordult elő, hogy választéknak ott volt a nudli is 😁. Amúgy a nudlit is érdemes megforgatni pirított zsemlemorzsában, amit helyettesíthetsz pirított darált dióval, vagy cukrozott mákkal is.
Független attól, hogy barackos lesz a gombóc vagy valamilyen más gyümölcs lesz a töltelék, a tésztához fontos néhány dolgot szem előtt tartani:
A burgonyát még melegen (ne forrón) törd össze és dolgozd össze a liszttel. Ha megvárod míg kihűl, sokkal több lisztet fog felvenni a krumpli, ragacsosabb lesz az állaga, elveszíti a rugalmasságát, formálhatóságát és egy kínszenvedés lesz dolgozni vele.
A burgonya, fajtájától függően vehet föl kicsit több, vagy kevesebb lisztet, ezért mindenképp célszerűbb a lisztet adagolva hozzáadni a krumplihoz. Minél fiatalabb a krumpli, annál magasabb a víztartalma. Törekedjünk arra, hogy tényleg csak a legminimálisabb lisztmennyiséget adjuk hozzá, ami szükséges, hogy ne legyen liszt ízű a tészta.
Ahogy a gombócokat a forró vízbe rakod, lesüllyednek az edény aljára és kissé a fazék aljához tapadhatnak, ezért az első 2 perc után érdemes fakanállal óvatosan megkeverni. Amikor feljönnek a víz felszínére, akkor elkészültek. Ez kb. 8-10 perc főzési időt jelent.
A töltelékhez igyekezzünk kisebb barack, vagy szilva szemeket választani. Ha ez nem sikerült, akkor csak fél gyümölcsöt tegyünk a tészta közepébe.
Gombócot készíthetsz más gyümölccsel is, ha szeretsz kísérletezni. Arra figyelj, hogy a töltéshez magas rosttartalmú gyümölcsöt válassz. Ilyen gyümölcs például a füge és a naspolya is. A magas víztartalmú gyümölcsök nem igazán alkalmasak, ugyanis eláztatják a tésztát, ettől könnyen kilyukad és a főzés során széteshet a gombóc.
Extra tipp a barckos gombóc tárolásához:
A szilvás vagy barackos gombóc egyaránt lefagyasztható télire. Fagyasztható a nyers gombóc, kissé lisztezve egy tálcára téve egymástól biztos távolságra elhelyezve (ne érjenek össze). Az egyesével keményre fagyasztott gombóc fagyasztózacskóban tárolható. Felhasználáskor a fagyott gombócot főzd ki a receptben ismertetett módon.
A megfőtt gombócok (zsemlemorzsa nélkül) is lefagyaszthatóak. A lehűlt gombócokat tedd egy tálcára egymástól távol és a megfagyott darabokat tárold lefedve. A későbbiekben a gombócok kiolvaszthatóak és mikróban felmelegíthetőek.
További desszert ötleteket a “DESSZERT” menüpontra kattintva találhatsz.
Barackos gombóc recept videó:
Hozzávalók
Receptleírás
A burgonyát főzd puhára, lehetőleg egészben, héjastól. A recept elkészíthető pucolt és kockára vágott burgonyából is. Ebben az esetben csepegtesd le alaposan a főtt krumplit és elképzelhető, hogy a tészta valamivel több lisztet vesz fel.
A barackokat mosd meg alaposan, vágd ketté és magozd ki (ha nagyon aprószemű a barack, akkor nem kell kettévágni, csak kimagozni.)
Amíg fő a krumpli, egy serpenyőben olvaszd fel a vajat és add hozzá a zsemlemorzsát. Folyamatos kevergetés mellett pirítsd aranybarnára.
A megfőtt krumplit pucold meg és még melegen törd át.
Majd add hozzá a lisztet és a tojásokat.
Kézzel dolgozd el a tésztát egy keverőtálban.
A tésztát szedd át egy lisztezett munkafelületre, és kissé gyúrd át.
Ezt követően válaszd a tésztát két adagra, így könnyebb lesz dolgozni vele.
Nyújts ki az első adag tésztát kb. 5 mm vastagságúra.
Vágd kb. egyforma nagyságú négyzetekre.
A négyzet közepébe helyezz egy fél kimagozott sárgabarackot, szórd meg fahéjas cukorral.
Majd formázz belőle gombócot. Ügyelj arra, hogy a barack a gombóc közepén helyezkedjen el, teljesen körülölelve a tésztával.
A gombócokat főzd ki bő, forró, de nem lobogó vízben. Szóval amikor felforr a víz, kissé vedd alacsonyabbra a lángot. A gombócokat ne lobogó vízben főzd, mert a hirtelen hőtől kilyukadhat a gombóc tésztája. Mindig csak annyi gombócot tegyél a lábasba főni, amennyi kényelmesen elfér.
Amikor a megfőtt gombócok feljönnek a víz felszínére, egy szűrő segítségével emeld ki a gombócokat a vízből.
Tedd a pirított zsemlemorzsába és fordasd át alaposan, de óvatosan a gombócokat. Tálald frissen, kevés porcukorral meghintve.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Barackos gombóc
Hozzávalók
Follow The Directions
A burgonyát főzd puhára, lehetőleg egészben, héjastól. A recept elkészíthető pucolt és kockára vágott burgonyából is. Ebben az esetben csepegtesd le alaposan a főtt krumplit és elképzelhető, hogy a tészta valamivel több lisztet vesz fel.
A barackokat mosd meg alaposan, vágd ketté és magozd ki (ha nagyon aprószemű a barack, akkor nem kell kettévágni, csak kimagozni.)
Amíg fő a krumpli, egy serpenyőben olvaszd fel a vajat és add hozzá a zsemlemorzsát. Folyamatos kevergetés mellett pirítsd aranybarnára.
A megfőtt krumplit pucold meg és még melegen törd át.
Majd add hozzá a lisztet és a tojásokat.
Kézzel dolgozd el a tésztát egy keverőtálban.
A tésztát szedd át egy lisztezett munkafelületre, és kissé gyúrd át.
Ezt követően válaszd a tésztát két adagra, így könnyebb lesz dolgozni vele.
Nyújts ki az első adag tésztát kb. 5 mm vastagságúra.
Vágd kb. egyforma nagyságú négyzetekre.
A négyzet közepébe helyezz egy fél kimagozott sárgabarackot, szórd meg fahéjas cukorral.
Majd formázz belőle gombócot. Ügyelj arra, hogy a barack a gombóc közepén helyezkedjen el, teljesen körülölelve a tésztával.
A gombócokat főzd ki bő, forró, de nem lobogó vízben. Szóval amikor felforr a víz, kissé vedd alacsonyabbra a lángot. A gombócokat ne lobogó vízben főzd, mert a hirtelen hőtől kilyukadhat a gombóc tésztája. Mindig csak annyi gombócot tegyél a lábasba főni, amennyi kényelmesen elfér.
Amikor a megfőtt gombócok feljönnek a víz felszínére, egy szűrő segítségével emeld ki a gombócokat a vízből.
Tedd a pirított zsemlemorzsába és fordasd át alaposan, de óvatosan a gombócokat. Tálald frissen, kevés porcukorral meghintve.
Szólj hozzá!